Menu Search

Home Projecten ‘Uw brandveiligheid is onze zorg’

‘Uw brandveiligheid is onze zorg’

Novisec is ketenpartner van Meander Wonen

In sectoren waar brandveiligheid cruciaal is, waaronder de industrie-, zorg- en hospitalitysector, is een honderd procent betrouwbare brandmeldinstallatie onmisbaar. Novisec Security Systems, gespecialiseerd in het ontwerp, de engineering, de installatie en het technisch beheer van inbraakbeveiligings-, camerabewakings-, toegangscontrole- en brandbeveiligingsinstallaties is zich hiervan bewust. “Als NCP-erkend branddetectiebedrijf weten wij precies wat er moet gebeuren om een gebouw optimaal en deskundig te beveiligen”, vertelt accountmanager Geert Kruchten. “Ook tegen brand, waarbij we het project van A tot Z begeleiden. Inclusief het projecteren en opstellen van de juiste documentatie.”

“Pas wanneer alle van toepassing zijnde preventiemaatregelen in overeenstemming met de eisende partijen (brandweer, verzekering en opdrachtgever) zijn omschreven, gaan we over tot plaatsen van het (gecertificeerde) brandmeldsysteem, onder andere conform NEN2535”, vertelt hij. “Waarna we tevens nazorg, onderhoud en beheer voor onze rekening nemen. En waarbij we uitsluitend werken met gecertificeerde monteurs.”

Keten-samenwerkingspartner in brandveiligheid

De afgelopen jaren heeft het bedrijf een indrukwekkende referentielijst opgebouwd, met partijen als de Telegraaf Media Groep, Anytime Fitness, Hans Anders Opticiens en de Meander Groep Zuid-Limburg, dat een groot aantal intramurale zorgcomplexen in Parkstad en de Westelijke Mijnstreek beheert. En waarvoor het bedrijf twee jaar geleden – na een grondig aanbestedingstraject – als keten-samenwerkingspartner werd geselecteerd. Niet alleen voor het onderhoud van de bestaande brandmeldinstallaties, maar ook voor het ontwerp, de engineering, het projecteren en het installeren van nieuwe installaties. In geval van nieuwbouw én wanneer vervanging nodig is. “Onder andere vanwege de prijs-kwaliteitverhouding én de expertise van Novisec, dat ons met raad en daad terzijde kan staan. Op alle brandmeldniveaus”, vertelt Timon Nuis, Consulent Huisvesting bij MeanderWonen, onderdeel van de Meander Groep Zuid-Limburg. “Bij gesprekken met de brandweer en gemeenten, maar ook in onze interne organisatie. Wat in verschillende projecten al zijn waarde heeft bewezen.”

Intelligente installatie

In de afgelopen twee jaar heeft Novisec onder andere Wijkzorgcentrum Bocholtz en Zorgcentrum Hoog Anstel van nieuwe brandmeldinstallaties voorzien, omdat de bestaande installaties verouderd waren en niet meer aan de huidige regelgeving voldeden. Datzelfde geldt voor verpleeghuis Lückerheide, een psychogeriatrisch verpleeghuis met 220 bewoners, een dagbehandeling en de mogelijkheid tot nachtverpleging, waar de verouderde brandmeldinstallatie uit de jaren negentig is vervangen door een nieuwe, intelligente installatie die aan alle huidige wensen en eisen voldoet. Inclusief alle veldcomponenten, bekabeling én het pagersysteem van het personeel en BHV-team. Een uitdaging, vertelt Kruchten. “Omdat het verpleeghuis tijdens de werkzaamheden continu in bedrijf bleef. Alle elementen die we loskoppelden van het bestaande systeem, moesten direct worden vervangen en in bedrijf worden gesteld – getest en wel – om de veiligheid van bewoners gedurende de nacht te garanderen. Daarbij hadden we te maken met een kwetsbare doelgroep – demente ouderen – wat eisen stelde aan onze werkwijze. Deuren moesten te allen tijde gesloten blijven en nergens mocht gereedschap blijven liggen. En overlast voor bewoners moest tot een minimum worden beperkt. Onder andere door een nauwe afstemming met verzorgend personeel en facilitair medewerkers, werd hier optimaal invulling aan gegeven.”

Gebruikerswensen

Naast de wettelijke normen, werden door MeanderWonen ook verschillende gebruikerswensen gesteld. “Bijvoorbeeld dat in al onze gebouwen dezelfde installatie voorzien moet worden, wat het beheer aanzienlijk vergemakkelijkt”, vertelt Nuis. “De installatie moet eenvoudig te beheren en beheersen zijn door ons BHV-team. Ook op afstand, waarvoor Novisec een IP-gateway heeft gerealiseerd.” Om in geval van brand doeltreffend en veilig te kunnen ontruimen, is tevens het stille ontruimingsalarm vervangen, inclusief alle mobiele pagers van het personeel. Waarmee de veiligheid van bewoners én personeel voor de komende vijftien jaar gegarandeerd wordt.

Tekst: Lieke van Zuilekom

Wilt u meer weten over dit project?

Neem contact op met ons salesteam

088 119 65 65 info.security@spie.com